Logo Soof in Valencia wit

Culturele verschillen tussen Spanje en Nederland

In de periode september-februari 2014 heb ik stage gelopen in Valencia en sinds januari 2017 werk en woon ik permanent in Valencia. In deze tijd heb ik een duidelijk beeld gekregen van de culturele verschillen tussen Spanjaarden in de regio Valencia en Nederlanders. Erg interessant vind ik en je leert er veel van! Hieronder heb ik er een aantal opgesomd:

-Spanjaarden zijn erg amicaal. Je wordt vaak aangesproken als: guapo/a (knapperd) of cariño/a(schatje) etc. Toen ik hier net woonde, ben ik bijna boos geworden op mijn vriend. Zo had hij de schoonmaakster van zijn bar aan de telefoon die continu guapo en cariño tegen hem zei. Ik snapte er niks van, maar dat is hier dus blijkbaar heel normaal. Nu vind ik het wel leuk. Het is zo lekker informeel.

-In Spanje spreekt men buiten de deur af met vrienden en familie. In Nederland komt men vaak bij elkaar op visite, vooral families. In Spanje wordt er bijna altijd buitenshuis afgesproken op een terrasje. Je ziet vaak hele families samen lunchen op zondagen in de typisch Spaanse barretjes.

-Spanjaarden geven over het algemeen net wat meer om hun uiterlijk dan Nederlanders. De vrouwen zijn vrouwelijker en de mannen zijn echte mannen. Zo dragen vrouwen bijna altijd hakken en jurkjes als zij uitgaan en in Nederland is het vaker een spijkerbroek met sneakertjes. Maar ook oudere vrouwtjes zien er nog op en top uit met hun haren geföhnd en een lippenstiftje op. De mannen zijn echte macho’s.

-Het jezelf voorstellen wordt anders gedaan. Zo zijn Nederlanders meer geneigd om een handje te geven en geven Spanjaarden altijd 2 kussen. Zo waren er laatst een aantal Nederlandse vrienden bij me op bezoek. Ik had mijn Spaanse vriendin meegenomen en iedereen gaf haar netjes een hand, maar eigenlijk hadden dat 2 kussen moeten zijn.

-De eetgewoontes zijn anders. Zo is de lunch voor de Spanjaarden de belangrijkste en grootste maaltijd van de dag. De lunch wordt pas gegeten rond een uurtje of 14:00/15:00 en bestaat vaak uit een driegangen menu. In de avond eten ze wat kleine tapa’s. Ook vind je veel meer visgerechten op de menukaart dan in Nederland.

-Ik heb ook het idee dat Spanjaarden veel meer leven in het nu en minder in de toekomst. Ze genieten gewoon erg van het leven en laten het geld rollen.

-De mañana cultuur: Een nadeel is wel echt dat alles hier lang duurt. Het regelen van een huurcontract, van je NIE (het identificatienummer voor buitenlanders), de service in het restaurant, het geholpen worden in de winkel: het duurt vaak langer dan in Nederland.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er best wat culturele verschillen. Ik vind het erg leuk dat ik dit zelf heb kunnen ervaren en daardoor meer heb geleerd over de Spaanse, maar ook de Nederlandse cultuur. Herkennen jullie hetzelfde? Of heb je nooit in Spanje gewoond? Dan moet je dit zeker gaan doen, ook al is het slechts voor een aantal maanden. Het zal je veel goeds doen!

Palmbomen Valencia

Liefs Sofie,
Tips Valencia – Fietstour Valencia – Activiteiten Valencia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk:

Ben jij binnenkort in Valencia maar heb je niet de tijd om de hele stad te verkennen? In …

Je leest het goed “De onweerstaanbare top 5 Italiaanse restaurants in Valencia”, wie wil daar niet meer over …

Lokale fietsgids Valencia
Hi, ik ben Soof!

Blond – zoetekauw – fietstour guide – kat ogen – halfbloedje (Grieks) – hoort niemand wanneer ze een film aan het kijken is – lippenstift – hiken in de natuur – vergeet alles – amateur fotograaf – talent: slapen – gecreëerd om te creëren – lijkt op een pinguïn wanneer ze rent

Zo boek jij jouw stedentrip Valencia!

Met Transavia of Vueling vlieg je fijn naar Valencia.

Voor fijne accommodaties kijk je op Booking.com

Schaf vervolgens van te voren de Valencia Tourist Card aan, zodat je gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in Valencia, zoals de metro van het vliegveld naar de stad. Je krijgt ook gratis toegang tot 20 musea en monumenten en kortingen op vele activiteiten en attracties

Boek een tour om de stad te ontdekken, voordat er geen plekjes meer zijn! Reserveer bijvoorbeeld een wandeltour, een fietstour of ontdek Valencia met de Hop on Hop off bus.

Vind je het handig om een reisgidsje mee te nemen? Bekijk dan hier alle leuke reisgidsen van Valencia.

Reistip