Logo Soof in Valencia wit

Tijdelijk of permanent wonen in Valencia – Wat regelen?

Wil jij de stap maken om naar Valencia te emigreren? Of wil je voor een aantal maanden in Valencia gaan wonen? Gaaf hoor! Maar ook een hoop geregel. Ik weet het als geen ander! Zo emigreerde ik in 2017 naar deze prachtige sinaasappelstad. Voor die paar maanden dat ik stage kwam lopen in Valencia in 2014 moest er al het een en ander geregeld worden, maar zeker toen in er permanent ging wonen. Ik geef je graag wat tips over wat er bijvoorbeeld geregeld moet worden.

In deze blogpost staan slechts enkele tips. Maar wil jij een uitgebreid stappenplan met informatie tot in de details? Bestel dan mijn E-book Tijdelijk of Permanent Wonen in Valencia.

Waarom wonen in Valencia

Valencia is een hele variërende stad die echt alles te bieden heeft. Zo heeft het een lang en breed zandstrand, een prachtige oude rivierbedding die is omgebouwd tot een groot park, een historisch oud centrum en een modern cultureel en wetenschappelijk complex: Ciudad de las Artes y Las Ciencias. Er worden ontzettend veel leuke evenementen georganiseerd. Voor ieder is er wel wat wils: culturele evenementen, gastronomie zoals wijnfestivals, open lucht concerten, sportevenementen noem het maar op. Je zult je hier niet snel vervelen!

Ook heeft het een groot internationaal netwerk. Mensen van over de hele wereld wonen en werken in Valencia. Een ontzettend leuke manier om verschillende culturen en nationaliteiten te leren kennen. Maar uiteraard kom je hier ook om juist de Spaanse cultuur te leren kennen. Ik vind vooral de lange dagen in Spanje een groot voordeel en het buitenleven. Doordat het weer hier bijna het hele jaar door heel aangenaam is, leeft met echt buiten. Je spreekt ook standaard op het terras af met vrienden/familie i.p.v. bij elkaar op visite komen. En doordat ze midden op de dag een kleine ‘pauze’ hebben, wat ook wel de siësta genoemd wordt, duurt de dag veel langer. De middag begint namelijk pas na de siësta en dat is om 17:00 uur. Op dit tijdstip begint in Nederland de avond al. Heerlijke lange dagen hier dus in Valencia!

Tijdelijk wonen in Valencia

Kom jij een talencursus doen in Valencia, stage lopen, tijdelijk remote werken of iets anders waarvoor je tijdelijk in Valencia gaat wonen? Weet jij wat er dan geregeld moet worden? Dat is van vele factoren afhankelijk: voornamelijk de lengte van je verblijf. Als je namelijk langer dan drie maanden blijft, komen er meer dingen aan de orde.

Als je korter dan drie maanden in Valencia zal zijn, dan is het belangrijkste om te weten dat wanneer je diverse zaken moet regelen zoals het afsluiten van internet of betalen van huur je een NIE-nummer nodig hebt. Een NIE is een persoonlijk identificatienummer. Een NIE-nummer kun je voorafgaand al in Nederland aanvragen of ter plekken in Spanje. Hou er rekening mee dat wanneer je een NIE vooraf aanvraagt je het adres van je verblijf in Valencia moet invullen, dit kan lastig zijn als je dit nog niet hebt of wanneer je juist een NIE nodig hebt om een huis te huren of te kopen.

Hoe je precies voorafgaand je NIE aan kunt vragen in Nederland of ter plekken in Spanje vind je allemaal in het E-Book Tijdelijk of Permanent Wonen in Valencia. Met een uitgebreid stappenplan aan formulieren en dergelijke die nodig zijn. Als je langer dan drie maanden in Valencia gaat wonen word je gezien als vaste inwoner en ben je verplicht je te registeren bij de gemeente. Dit wordt het Empadronamiento genoemd, ook wel Padrón. En dien je een NIE aan te vragen, ook wanneer je langer dan drie maanden verblijft voor stage, studie, werk of een andere reden.

Waar en hoe je je Empadronamiento kunt regelen met een uitgebreid stappenplan aan formulieren en dergelijke die nodig zijn vind je in het E-Book Tijdelijk of Permanent Wonen in Valencia. Ook tip ik je hier leuke stage bedrijven (zowel Nederlands als Spaans), fijne talenscholen, tips voor het zoeken van een woonruimte en wat je qua zorg- en verzekeringen allemaal moet regelen.

Permanent wonen in Valencia

Durf jij de stap te maken permanent te gaan wonen in Valencia? Ik ben je al vooraf gegaan en ik kan je vertellen: hier krijg je geen spijt van! De heerlijke lange dagen, blauwe lucht en velen zonuren geven je ontzettend veel positieve energie! Ik ben er persoonlijk zelf alleen maar gelukkiger door geworden. En Nederland is dichtbij hoor! 2,5 uur vliegen en je staat weer op Schiphol Airport. Tevens worden er ontzettend veel vluchten aangeboden omdat Valencia zo’n populaire bestemming is voor Nederlanders. Maar voordat het avontuur echt kan beginnen dien je uiteraard een aantal dingen te regelen.

Hierbij krijg je een idee wat er zoal geregeld dient te worden als je permanent in Valencia komt wonen:

  • Inschrijven bij de gemeente Valencia (Empadronamiento)
  • Aanvragen van een NIE-nummer
  • Het openen van een Spaanse bankrekeningnummer
  • Inschrijven Social Seguridad
  • De nodige verzekeringen
  • Afsluiten van contracten zoals voor gas/water/licht maar ook internet en telefonie
  • Belastingzaken zoals belastingaangifte
  • Etc.

Wat belangrijk is om te weten

Wanneer je permanent of voor een tijdelijke periode in het buitenland gaat wonen, in dit geval in Valencia, kan dat gevolgen hebben voor de rechten die je in Nederland hebt. Denk hierbij aan verzekeringen, toekomstige AOW-uitkering, belasting en meer. Zodra je surft op het internet lees je veel verschillende dingen wat voor verwarring kan zorgen.

Er zijn algemene basisregels die voor heel Nederland gelden, maar elke gemeente en ieder andere zorgverzekering heeft weer hun eigen regels die ze hanteren. Om erachter te komen wat jouw rechten zijn kun je altijd het beste contact opnemen met de instanties die over jouw situatie kunnen beslissen, zoals de gemeente en je zorgverzekeraar.

In mijn E-Book Tijdelijk of Permanent Wonen in Valencia heb ik een emigratie checklist samengesteld. Aan de orde komen: medische zaken, verzekeringen, belastingzaken, pensioen, inschrijven, gemeente en meer. Alles wat je moet regelen als je hier permanent komt wonen. Ook help ik je met tips voor bedrijven waar je een baan zou kunnen vinden en waar je bijvoorbeeld een fijne boekhouder zou kunnen inschakelen.

Durf jij het aan?

Durf je het aan alles achter te laten en te gaan emigreren? Of ga je gewoon voor een aantal maanden genieten en weer terug? Wat dan ook: ik wens je ontzettend veel succes, maar vooral ook heel veel plezier met dit bijzondere avontuur! Heb je behoefte aan wat Nederlands contact? Ik sta altijd open voor een koffietje! Heerlijk op het terras in het zonnetje, dat is nooit verkeerd toch? 🙂

Liefs, Soof 

Tips Valencia – Fietstour Valencia – Activiteiten Valencia

Picture of ¡Hola!

¡Hola!

Ik ben Soof, de schrijfster van deze blogpost. Met veel passie schrijf ik over mijn ervaring in mijn geliefde stad Valencia. Ik hoop dat je ervan hebt genoten! Saludos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk:

Valencia verkennen per fiets is absoluut een must-do ervaring! Hoewel Valencia bekendstaat als de ‘sinaasappelstad’, verdient het eigenlijk …

Ben jij binnenkort in Valencia maar heb je niet de tijd om de hele stad te verkennen? In …

Lokale fietsgids Valencia
Hi, ik ben Soof!

Blond – zoetekauw – fietstour guide – kat ogen – halfbloedje (Grieks) – hoort niemand wanneer ze een film aan het kijken is – lippenstift – hiken in de natuur – vergeet alles – amateur fotograaf – talent: slapen – gecreëerd om te creëren – lijkt op een pinguïn wanneer ze rent

Zo boek jij jouw stedentrip Valencia!

Met Transavia of Vueling vlieg je fijn naar Valencia.

Voor fijne accommodaties kijk je op Booking.com

Schaf vervolgens van te voren de Valencia Tourist Card aan, zodat je gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in Valencia, zoals de metro van het vliegveld naar de stad. Je krijgt ook gratis toegang tot 20 musea en monumenten en kortingen op vele activiteiten en attracties

Boek een tour om de stad te ontdekken, voordat er geen plekjes meer zijn! Reserveer bijvoorbeeld een wandeltour, een fietstour of ontdek Valencia met de Hop on Hop off bus.

Vind je het handig om een reisgidsje mee te nemen? Bekijk dan hier alle leuke reisgidsen van Valencia.

Reistip