Logo Soof in Valencia wit

Plaza del Ayuntamiento – Stadhuisplein Valencia

Plaza del Ayuntamiento is één van de bekendste en grootste pleinen in Valencia. Letterlijk vertaald betekent Plaza del Ayuntamiento het stadhuisplein waar onder andere het gemeentehuis (Ayuntamiento) van Valencia aan grenst. Plaza del Ayuntamiento is in tegenstelling tot andere pleinen, zoals Plaza la Virgen, niet de meest gezellige plek van de stad. Desondanks onmiskenbaar door een grote fontein en enkele bloemenkramen waar je een klassiek Spaans boeket kunt scoren. Het plein wordt omringd door indrukwekkende bezienswaardigheden en gebouwen, zoals: El Ayuntamiento en het oude postkantoor Palacio de Correos y Telégrafos. Dit plein wordt ook wel gezien als het centrale punt van de stad. Vanuit hier loop je makkelijk naar Mercado Central en Plaza de Toros en Estación del Norte. Plaza del Ayuntamiento is een plek waar veel evenementen worden gehouden. Het is namelijk groot en dus ideaal voor een schaatsbaan in de winter, een feestelijk nieuwjaarsfeest maar is het bovenal de plek waar de mascleta plaatsvindt. Mascleta is een onderdeel van de bekendste Valenciaanse straatfeest: “Las Fallas”. Tijdens dit evenement vinden masceleta’s plaats wat zich kenmerkt door luidruchtige en ritmische knalvuurwerk.

Historie Plaza del Ayuntamiento- Terug de geschiedenis in

Het plein Plaza del Ayuntamiento, dat zijn huidige naam in 1987 heeft gekregen, is een driehoekige plein dat omringd wordt door indrukwekkende gebouwen. De meeste gebouwen zijn in een eclectische of modernistische stijl gebouwd, maar ook de barokstijl zie je bij enkele andere panden terugkomen. Voordat het de naam Plaza del Ayuntamiento kreeg heeft het ook andere namen gekend, waaronder de naam Plaza del Caudillo, dit was tussen 1939 en 1979 toen Franco als dictator over Spanje regeerde. In 2008 is er nog een voorstel geweest om de naam te veranderen naar Plaza del Rei Jaume I naar de Koning Jaime I die Valencia bevrijdde in 1238, maar deze naamsverandering heeft uiteindelijk niet plaatsgevonden.

Hier en nu Plaza del Ayuntamiento- Voetgangersgebied
“Plaza del Ayuntamiento moet weer een gebied worden voor de burgers, een plek voor plezier” zo sprak het gemeentebestuur van Valencia. De stad zet zich in om vriendelijker te worden, duurzamer en de stad beter te maken voor de mensen. In 2019 is men begonnen met de herstructurering van Plaza del Ayuntamiento; een autovrij stadhuisplein.  Een plan dat door de burgers werd aangemoedigd en werd gerealiseerd in augustus 2020. Sindsdien is het een plein dat centraal staat voor rust, ontmoeting en plezier. 

Kerst in Valencia – Plaza del Ayuntamiento

El Ayuntamiento de Valencia

El Ayuntamiento de Valencia, of ook wel het gemeentehuis van Valencia, werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw en is een ontwerp van de architecten Francisco Mora Berenguer en Carlos Carbonell. Wat leuk is om te weten is dat dit niet altijd een gemeentehuis is geweest, het was namelijk hiervoor een kostschool voor meisjes en daarvoor zelfs nog een kerk! 

Het stadhuis valt direct op door de hoeveelheid aan details. De gevel van het gebouw is symmetrisch en bestaat uit barokke en classicistische elementen. Wanneer je aan de voorzijde staat, wat grenst aan Plaza del Ayuntamiento, heb je zicht op de voorgevel van het gebouw. Je ziet dan in het midden van de gevel een klokkentoren met aan weerszijden twee vierkante torens en aan de buitenzijden van de gevel vind je twee ronde torens maar je zal ook het wapen van Valencia spotten! Het wapen van Valencia is door de hele stad te vinden. Wil je meer weten over het wapen van Valencia en het verhaal achter het wapen? Vraag dit dan aan één van onze gidsen tijdens een fietstour, want er is een heel leuk weetje over dit wapen! 

Het stadhuis is een bezienswaardigheid en het is ook zeker een aanrader om even naar binnen te gaan. Want ook binnenin is er tot in de details rijkdom te vinden. Zo valt er bij binnenkomst direct een trap op wat gemaakt is van marmer en wanneer je in de Salón de Cristal staat zie je een prachtige beschilderde plafond. Dit plafond is beschilderd met olieverf wat de aarde, de lucht en de Valenciaanse zee weergeeft. De entree van het stadhuis vind je aan de voorzijde van het gebouw, ook wel te herkennen aan een groot centraal balkon boven de entreedeuren. Een balkon waar je gewoon op mag en waar je kunt uitkijken over Plaza del Ayuntamiento!

Plaza del Ayuntamiento: Museo Histórico Municipal

In het stadhuis is ook een museum gevestigd, het “Museo Histórico Municipal”, waar je een goede indruk kunt krijgen van de geschiedenis van de stad Valencia. Ook vind je hier de oudste nog bestaande vlag en ook de sleutels van de oude stadspoort!

OPENINGSTIJDEN EN PRIJZEN

El Ayuntamiento – het stadhuis
Maandag t/m vrijdag 08.00 – 15.00 uur

Prijs
Gratis toegang

Museo Histórico Municipal – het museum
Maandag t/m vrijdag 08.00 – 14.00 uur

Prijs
€2,00 algemeen tarief

Palacio de Correos y Telégrafos – Het postkantoor

Nog een indrukwekkende bezienswaardigheid aan Plaza del Ayuntamiento is Palacio de Correos y Telégrafos, op zijn Nederlands: het postkantoor. Sinds 1922 is dit gebouw, wat in eclectische stijl is gebouwd, in gebruik als postkantoor. Voorheen was hier de wijk van de vissers te vinden, de straat Calle de las Barcas “straat van de boten” heeft zijn naam hieraan te danken. Wanneer je aan de voorzijde van het gebouw staat zie je de entree van het postkantoor. Hierboven zie je diverse figuren, deze afbeeldingen representeren de vijf werelddelen: Europa, Amerika, Azië, Afrika en Oceanië. Naast deze afbeeldingen is ook op de top een beeld van een locomotief en een beeld van een boot te vinden. Dit staat voor het vervoeren van goederen per land en ter zee. Waarom geen vliegtuig als vervoersmiddel? Simpelweg omdat er in die tijd nog geen vervoer per lucht bestond. Verder is er midden op het dak een 30 meter hoge metalen toren te zien. Dit is een replica van de oorspronkelijke telecommunicatietoren.

Loop vooral even Palacio de Correos y Telégrafos naar binnen. Het postkantoor heeft een prachtige hal wat aangekleed is met marmer. Ook is er in de centrale hal een schitterende glazen dak te zien. In het midden van dit dak is het wapen van de stad weergegeven met daar omheen de wapens van andere regio’s in Spanje.

OPENINGSTIJDEN EN PRIJZEN

Palacio de Correos y Telégrafos – Het postkantoor
Maandag t/m vrijdag: 8.30-20.30 uur

Zaterdag: 9.30-14.00 uur
Zondag: gesloten

Prijs

€2,00 algemeen tarief

Megastore Valencia CF – Megastore voetbalclub Valencia

Om de voetballiefhebbers onder ons blij te maken: aan Plaza del Ayuntamiento vind je de voetbalshop van de voetbalclub Valencia CF. Een megastore waar je kunt kiezen uit honderden voetbalshirts waar je gewoon ter plekke je naam op kunt laten drukken. En wat dacht je van voetbalschoenen, accessoires etc. Maar ook is het mogelijk om hier voetbalkaarten te scoren. Dus wanneer er een voetbalwedstrijd in de stad is kan je hier terecht voor kaarten!

OPENINGSTIJDEN

Megastore Valencia CF
Maandag t/m zaterdag 10.00 – 20.00 uur

Picture of ¡Hola!

¡Hola!

Ik ben Soof, de schrijfster van deze blogpost. Met veel passie schrijf ik over mijn ervaring in mijn geliefde stad Valencia. Ik hoop dat je ervan hebt genoten! Saludos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk:

Valencia, ook wel bekend als de sinaasappelstad, is een heerlijke stad waar enorm veel te zien en te …

Valencia verkennen per fiets is absoluut een must-do ervaring! Hoewel Valencia bekendstaat als de ‘sinaasappelstad’, verdient het eigenlijk …

Lokale fietsgids Valencia
Hi, ik ben Soof!

Blond – zoetekauw – fietstour guide – kat ogen – halfbloedje (Grieks) – hoort niemand wanneer ze een film aan het kijken is – lippenstift – hiken in de natuur – vergeet alles – amateur fotograaf – talent: slapen – gecreëerd om te creëren – lijkt op een pinguïn wanneer ze rent

Zo boek jij jouw stedentrip Valencia!

Met Transavia of Vueling vlieg je fijn naar Valencia.

Voor fijne accommodaties kijk je op Booking.com

Schaf vervolgens van te voren de Valencia Tourist Card aan, zodat je gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in Valencia, zoals de metro van het vliegveld naar de stad. Je krijgt ook gratis toegang tot 20 musea en monumenten en kortingen op vele activiteiten en attracties

Boek een tour om de stad te ontdekken, voordat er geen plekjes meer zijn! Reserveer bijvoorbeeld een wandeltour, een fietstour of ontdek Valencia met de Hop on Hop off bus.

Vind je het handig om een reisgidsje mee te nemen? Bekijk dan hier alle leuke reisgidsen van Valencia.

Reistip