Logo Soof in Valencia wit

Lockdown in Valencia

Wat een gekke situatie waar we met z´n alle in zitten door het Corona-Virus. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa. Om die reden zitten we sinds zaterdag 14 maart allemaal thuis. Je mag alleen nog maar naar buiten om boodschappen te doen, iets bij de apotheek te halen of om naar je werk te gaan.

De meeste mensen werken vanuit thuis. Degenen die in de horeca of in de toerismesector werken hebben het meeste pech. Zo zijn alle barren, restaurants en hotels gesloten tijdens de lockdown in Valencia. Bij mij zit het dus ook niet mee, want zoals jullie weten organiseer ik fietstours. Daarnaast werk ik als leidinggevende in de bar van mijn vriend. Dat ligt allebei dus even stil. Net wanneer we dachten het ontzettend druk te gaan krijgen, want het grote feest Las Fallas zat eraan te komen. 

 

Het grote feest Las Fallas afgelast

Las Fallas wordt elk jaar in maart gevierd in Valencia. Het is het grootste feest van de stad, maar het is niet zomaar een feest. Er worden miljoenen euro´s in gestopt, en Las Fallas is niet alleen nationaal super bekend, maar ook internationaal. Miljoenen toeristen komen op dit feest af en sinds 2017 staat het op de UNESCO lijst, daar is men super trots op! Een behoorlijke dumber dus voor de Valencianen dat het niet door kon gaan. Er zijn veel traantjes gevallen. 

Maar wat voor feest is het nou precies? Las Fallas is eigenlijk een lente-feest, dat is ontstaan vanuit de timmermannen van vroeger. Zij hadden in de winter licht nodig om ´s avonds te kunnen werken. Daarvoor gebruikte zij houten fakkels. Als het dan lente werd en het dus langer licht was, hadden zij die fakkels niet meer nodig. Zij gooiden dat dan op een stampel, en staken het in brand. Ze vierden dat de lente was begonnen. Door de jaren heen, werd de stapel veel groter, want de buurtbewoners gingen er oude spullen opgooien. Doordat er veel meer verschillende soorten spullen op de stapel gegooid werden, ontstond er een soort van menselijk gedaante. Daar ontstond dus het idee om er een pop van te maken, ofwel een ´falla´. 

Tegenwoordig bestaan er een hele hoop Fallas verenigingen die allemaal hun eigen pop maken. Uiteraard niet meer van oude spullen en fakkels. De poppen die tegenwoordig gemaakt worden zijn prachtig. De verenigingen zijn er een heel jaar mee bezig en er wordt ontzettend veel geld aan uitgegeven. De Fallas poppen staan in de stad van 15 tot en met 19 maart. Dit jaar helaas dus niet. Daarnaast is het altijd één groot feest in de stad, met dj´s, foodtrucks, lichtshows in de wijk Ruzafa en heel veel vuurwerk. Een ander opvallend dingetje is dat de mensen van de verenigingen altijd gekleed gaan in prachtige klederdracht. Voor de Valencianen is het niet zo maar een feest, het is onderdeel van hun cultuur en daar zijn ze ontzettend trots op. Alle Valencianen hopen daarom dat het feest alsnog door kan gaan op een andere datum. Voor nu staat het gepland van 15 tot en met 19 juli, maar het is nog maar de vraag of het dan wél door kan gaan. 

Las Fallas 2019


Lege straten en een gekke sfeer, maar wel samenhorigheid

De straten zijn leeg in Valencia en het is nog nooit zo stil geweest als tijdens de lockdown in Valencia. De stad staat bekend als een bruisende en gemoedelijke plek. En een hapje buiten de deur eten en een koffietje op het terras is onderdeel van de Spaanse cultuur. Nu moeten we het doen met een klein balkonnetje, want uiteraard wonen de meeste in de stad in een appartement. Zo ook ik. Je gaat naar buiten om de vuilnis weg te gooien of boodschappen te doen en dat voelt gek. Zo stil heb ik de stad namelijk nog nooit meegemaakt. Het is altijd druk met toeterende auto´s, sirenes, mensen op terrasjes, mensen die aan het sporten zijn enzovoorts. 

Toch valt het me niet zo zwaar. Vooral de samenhorigheid helpt me erdoorheen. Elke dag om 20:00 komt iedereen zijn/haar balkon op om te klappen en te fluiten. Dit doen we uiteraard voor het personeel in de ziekenhuizen, maar op dat moment voel je dat we met zijn allen in hetzelfde schuitje zitten. Dat voelt echt fijn. Je staat er niet alleen voor, we doen dit met z´n alle. 

Zo, dat was even een kleine update over hoe de situatie tijdens de lockdown in Valencia nu is. Ondanks dat er voorlopig geen mogelijkheid is om een stedentripje naar Valencia te boeken, ga ik wel door met tips over Valencia, voor als alles achter de rug is. Hopelijk duurt dat niet te lang en kunnen jullie mijn blog weer goed gebruiken! 

Liefs, Soof

Tips Valencia – Fietstour Valencia – Activiteiten Valencia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk:

Valencia staat bekend om haar prachtige stranden, indrukwekkende architectuur en bruisende cultuur. Maar wat vaak over het hoofd …

Bewonder de Jalon Vallei, waar Bed & Breakfast Buena Idea je uitnodigt voor een unieke ervaring. Ontdek de …

Lokale fietsgids Valencia
Hi, ik ben Soof!

Blond – zoetekauw – fietstour guide – kat ogen – halfbloedje (Grieks) – hoort niemand wanneer ze een film aan het kijken is – lippenstift – hiken in de natuur – vergeet alles – amateur fotograaf – talent: slapen – gecreëerd om te creëren – lijkt op een pinguïn wanneer ze rent

Zo boek jij jouw stedentrip Valencia!

Met Transavia of Vueling vlieg je fijn naar Valencia.

Voor fijne accommodaties kijk je op Booking.com

Schaf vervolgens van te voren de Valencia Tourist Card aan, zodat je gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in Valencia, zoals de metro van het vliegveld naar de stad. Je krijgt ook gratis toegang tot 20 musea en monumenten en kortingen op vele activiteiten en attracties

Boek een tour om de stad te ontdekken, voordat er geen plekjes meer zijn! Reserveer bijvoorbeeld een wandeltour, een fietstour of ontdek Valencia met de Hop on Hop off bus.

Vind je het handig om een reisgidsje mee te nemen? Bekijk dan hier alle leuke reisgidsen van Valencia.

Reistip