Logo Soof in Valencia wit

Stedentrip Valencia: Dit is dé highlight van de stad

Je stedentrip Valencia is niet compleet zonder een bezoekje te hebben gebracht aan Ciudad de las Artes y Sciencias, oftewel de Stad van Kunst en Wetenschap. Als je Valencia in google intypt, zie je de Stad van Kunst en Wetenschap heel veel voorbij komen. Valencia staat er inmiddels wel bekend om.

Maar waarom is deze bijzondere bezienswaardigheid eigenlijk gebouwd? Daar is reden voor. Valencia stond namelijk heel lang niet op de kaart. Toeristen gingen naar steden als Madrid, Barcelona en Sevilla, maar Valencia werd een hele lange tijd overgeslagen. Daar wilde de gemeente van Valencia verandering in brengen. Er moest iets gebouwd worden, wat de toeristen naar Valencia zou trekken. We kunnen inmiddels wel zeggen dat dat is gelukt, want Valencia is in de afgelopen jaren een ontzettend populaire stedentrip locatie geworden. 

De gemeente van Valencia had de Valenciaanse architect Santiago Calatrava in gedachte om het project uit te voeren. Hij heeft er behoorlijk wat geld aan uit gegeven, maar dan staat er ook wat! De Stad van Kunst en Wetenschap is echt geweldig mooi. Ik ben er zelf al ontzettend vaak geweest door de fietstours die ik organiseer, maar ik raak er maar niet op uitgekeken. 

De Stad van Kunst en Wetenschap bestaat uit 6 gebouwen. Zes gebouwen met allen een eigen functie. Zoals de naam al zegt heeft het allemaal te maken met kunst en wetenschap. In 1989 zijn ze begonnen met de bouw en in 2009 was het laatste gebouw af. Daarna hebben er een aantal gebouwen wel opnieuw in de stijgers gestaan, want er ging her en der wat mis, maar dat zullen we niet meetellen! 😉

L´Hemisferic

In 1998 vond de grote opening van de Stad van de Kunst en Wetenschap plaats, want het eerste gebouw was klaar.
Het L´Hemisferic is een I-Max 3D bioscoop. Dit is niet zomaar een bioscoop! De leuning van de stoelen zijn ver naar achter gezet, waardoor je dus niet rechtop zit, maar als het ware ligt in de stoel. De reden dat de stoelen zo zijn, is omdat het scherm helemaal schuin over je hoofd heen loopt. Het scherm zit namelijk in het plafond. Misschien kun je het je beter voorstellen als ik je vertel dat het gebouw rond is. Het lijkt van buitenaf op een oog. 

Zoals eerder gezegd hebben alle gebouwen te maken met kunst en wetenschap. Dit gebouw dus ook. De films die hier gedraaid worden zijn ofwel educatieve documentaires over de wetenschap, of films die daarmee te maken hebben. Wij Nederlanders kunnen er ook naartoe, want het wordt in het Engels ondertiteld. Op de website van de Stad van Kunst en Wetenschap kun je zien welke films er draaien. 

Museo de Las Ciencias Príncipe Felipe

Nog een gebouw die vooral om de wetenschap draait. Spelenderwijs en al doende, maak je in dit museum kennis met de wetenschap. Het motto is: verboden niet aan te raken. Je kunt het vergelijken met het Nemo museum uit Amsterdam. Het is echt een aanrader als je met kinderen naar Valencia gaat. Je kunt je er een hele ochtend of een hele middag vermaken! 🙂 Het wetenschapsmuseum werd vlak na het l´Hemisferic geopened, namelijk in jaar 2000. Als je goed kijkt kun je zien dat de buitenkant van het gebouw lijkt op het skelet van een vis.  

Op deze pagina kun je alvast je kaartjes kopen voor het museum, zodat je niet in de rij hoeft te staan! 

L´Umbracle

Ook het gebouw genaamd L´Umbracle werd in het jaar 2000 geopend. Dit gebouw heeft een eigenaardige constructie, bestaande uit stalen bogen. Als je naar boven kijkt kun je de mooie blauwe lucht zien, want de stalen bogen vormen een transparant dak. Diep in de nacht zie je hier de sterren. En ja, men komt hier ook diep in de nacht, want het ene deel van het gebouw is namelijk een discotheek. Omdat het in de openlucht is, is deze wel alleen in de zomermaanden geopend. Als je wel van een feestje houdt, dan is het zeker een aanrader om hierheen te gaan. Houd er wel rekening mee dat alles in Spanje later wordt gedaan dan in Nederland. Men eet laat en men gaat dus ook laat op stap. Pas rond een uurtje of 02:00, begint de discotheek een beetje vol te lopen. Wil je weten waar je nog meer moet zijn als je op stap wilt gaan? Lees dan mijn blogpost ´Avondje op stap in Valencia? Hier moet je zijn´.

Overdag kun je de tuin bezoeken, die zich in het andere deel van het gebouw bevindt. Het is een prachtige tuin met palmbomen en andere typische bomen en planten van landen aan de Middellandse Zee. 

 L´Oceanografic 

Het L´Oceanografic is niet ontworpen door Santiago Calatrava, maar behoord wel tot de Stad van Kunst en Wetenschap. Het L´Oceanografic is het grootste aquarium van Europa in kubieke liters. Hier kun je je wel een middagje vermaken. Er is namelijk ongelofelijk veel te zien, van kwallen en kleine zeepaardjes tot aan dolfijnen en haaien. In totaal 45.000 verschillende soorten, waaronder naast zoogdieren en vissen ook vogels. 

Op deze pagina kun je alvast kaartjes kopen, zodat je niet in je rij hoeft te staan!

Palau de les Arts Reina Sofia

In het jaar 2005 werd het gebouw Palau de les Arts Reina Sofia geopend. Persoonlijk vind ik dit het mooiste gebouw van het hele complex. Het architectuurwerk wat hier is verricht is echt bijzonder knap. Daarmee bedoel ik vooral de veerconstructie, zoals de Spanjaarden het noemen. Het is zo gemaakt dat het lijkt alsof de veer over het gebouw zweeft. Een ander bijzonder element, zijn de wanden van het gebouw die volledig bedekt zijn met mozaïek. Ook de binnenkant van het gebouw is prachtig. Het bestaat uit 4 grote zalen. In deze zalen worden opera voorstellingen gehouden, maar ook dans voorstellingen, concerten en andere voorstellingen die met muziek en kunst hebben te maken. In één van de zalen zijn de wanden net als de buitenkant van het gebouw, bedekt met mozaïek. Als je van opera en architectuur houdt, is het zeker de moeite waard om een rondleiding onder begeleiding van een gids te doen. Kaartjes kunnen op deze pagina gekocht worden.

Agora 

Met het laatste gebouw, het Agora, was in het hele complex eindelijk af. Ook de architectuur van dit gebouw is prachtig en ook bij dit gebouw zijn de wanden bedekt met prachtige mozaiek. Dit keer in een prachtige kleur blauw, waardoor het net een walvis lijkt dit uit het water komt. Agora betekent in het Grieks ontmoetingsplaats. Het gebouw is dan ook bedoeld voor congressen en tentoonstellingen. Helaas worden deze congressen en tentoonstellingen wel maar weinig georganiseerd en staat gebouw dus vaak leeg. Erg zonde! Ook is het Agora niet voor publiek toegankelijk en is dus alleen van buitenaf te bewonderen. 

Nu kunnen jullie deze prachtige gebouwen niet alleen bewonderen, maar weten jullie ook waar ze voor dienen. Hopelijk vinden jullie deze highlight in Valencia net zo mooi als ik, geniet ervan! 

Liefs Soof

Tips Valencia – Fietstour Valencia – Activiteiten Valencia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk:

Ben jij binnenkort in Valencia maar heb je niet de tijd om de hele stad te verkennen? In …

Je leest het goed “De onweerstaanbare top 5 Italiaanse restaurants in Valencia”, wie wil daar niet meer over …

Lokale fietsgids Valencia
Hi, ik ben Soof!

Blond – zoetekauw – fietstour guide – kat ogen – halfbloedje (Grieks) – hoort niemand wanneer ze een film aan het kijken is – lippenstift – hiken in de natuur – vergeet alles – amateur fotograaf – talent: slapen – gecreëerd om te creëren – lijkt op een pinguïn wanneer ze rent

Zo boek jij jouw stedentrip Valencia!

Met Transavia of Vueling vlieg je fijn naar Valencia.

Voor fijne accommodaties kijk je op Booking.com

Schaf vervolgens van te voren de Valencia Tourist Card aan, zodat je gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in Valencia, zoals de metro van het vliegveld naar de stad. Je krijgt ook gratis toegang tot 20 musea en monumenten en kortingen op vele activiteiten en attracties

Boek een tour om de stad te ontdekken, voordat er geen plekjes meer zijn! Reserveer bijvoorbeeld een wandeltour, een fietstour of ontdek Valencia met de Hop on Hop off bus.

Vind je het handig om een reisgidsje mee te nemen? Bekijk dan hier alle leuke reisgidsen van Valencia.

Reistip