Logo Soof in Valencia wit

6 redenen waarom in het buitenland wonen goed is voor je ontwikkeling

Sinds januari 2017 woon ik permanent in Valencia en wanneer ik terug kijk op dit jaar kan ik zeggen dat ik me op een aantal persoonlijke vlakken enorm heb ontwikkeld. Ik heb veel geleerd over mezelf, over anderen en over het leven. De ervaring om in Valencia te gaan wonen heeft me veel goeds gebracht en ik zou het daarom ook aan iedereen aanbevelen. In dit artikel vertel ik je waarom ik vind dat in het buitenland wonen goed is voor je ontwikkeling:

Je maakt nieuwe vrienden waarmee je vaak veel gemeen hebt en die dezelfde kijk op het leven hebben

Sinds ik ben gaan wonen in Valencia heb ik een hele hoop nieuwe vrienden gemaakt. Het ging vrij snel omdat ik veel mensen ontmoette waarmee ik veel gemeen had. Zij zijn namelijk ook niet voor niets naar het buitenland gegaan. Ik leer veel van ze en ze inspireren me. Ook heb ik een aantal Spanjaarden leren kennen die me inzicht gegeven hebben in de Spaanse cultuur, de taal en gewoonten. Naast dat je nieuwe vriendschappen opbouwt, laat je ook vriendschappen los. Loslaten hoort erbij en ergens is dat helemaal niet erg. Je leert wie je echte vrienden zijn en wie niet en je steekt nu je energie in de juiste mensen.

Je zelfvertrouwen krijgt een boost

Dit is voor mij de allerbelangrijkste ontwikkeling geweest. Ik ben altijd erg onzeker geweest over mijn kunnen. Ik vond mezelf niet slim genoeg, niet creatief genoeg en ik wist nooit echt wat mijn sterke punten waren. Sinds ik weg ben uit mijn ‘comfort-zone’ heb ik mezelf beter leren kennen. Dit is denk ik gekomen omdat ik eigenlijk helemaal opnieuw moest beginnen: een nieuwe baan, een nieuw huis, nieuwe vrienden en een nieuwe omgeving. Ik had dan wel mijn vriend aan mijn zijde, maar ik heb zelf mijn kringetje moeten opbouwen. Als ik hierop terug kijk heb ik enorm veel zelfvertrouwen gekregen, doordat het allemaal gelukt is. Sinds een paar maanden kan ik echt zeggen dat ik trots ben op mezelf.

Je zult ontdekken dat je alles kunt, net zoals je thuis voelen in een ander land

Dit heeft ook veel raakvlakken met zelfvertrouwen. Dingen worden makkelijker om te doen, omdat je al een hele grote stap hebt gemaakt en daardoor ben je minder bang om dingen uit te proberen. Zo ben ik mijn eigen projectjes gestart toen ik ben gaan wonen in Valencia. Mijn blog: soofinvalencia.com is daar een voorbeeld van, dit had ik eerder niet gedurfd.Wonen in Valencia

Je leert dat materialistische dingen lang niet zo belangrijk zijn als ervaringen en herinneringen

Het salaris dat ik hier in Spanje verdien is lang niet zo hoog als wanneer ik in Nederland zou hebben gewerkt. Ook zijn de banen iets minder uitdagend. Echter heb ik tot nu toe zo veel bereikt door in het buitenland te zijn gaan wonen, dat ik dat helemaal niet meer erg vind. Ik voel me hier ook veel gelukkiger en ik denk dat dat het belangrijkste is. Dan heeft mijn voorkeur toch hier in Spanje wat vaker een terrasje te pakken dan in Nederland veel kleren kunnen kopen en het sparen voor een autootje of iets dergelijks.

Je gaat je realiseren wie er echt belangrijk zijn in je leven

Je gaat veel meer nadenken over wie nou echt belangrijk voor je zijn. Daar ga je meer energie in stoppen en je laat alle oppervlakkige relaties los. Ook ga je voelen hoe belangrijk de mensen zijn die ver weg van je zijn.  Je gaat het veel meer waarderen wanneer je deze mensen dan weer ziet. Daar geniet je meer van dan als je elkaar dagelijks ziet. Dat is het bijzondere aan in het buitenland wonen.

Je zult veel leren over je eigen land

Je gaat de verschillen herkennen tussen het land waar je gaat wonen en je eigen land. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat in Nederland alles super goed geregeld is, in vergelijking met Spanje toen ik ging wonen in Valencia. Wat me ook heel erg is opgevallen, is dat men in Nederland in de horeca veel gastvrijer is en dat men veel meer hun best doet om geld binnen te halen. In Nederland heb ik in de horeca bijvoorbeeld geleerd om nieuwe gasten nooit te laten wachten en als ze moeten wachten bied je je excuses aan. Wanneer er een glas leeg is of zelfs bijna leeg, dien je te vragen of men nog iets anders wil drinken. In bepaalde Spaanse restaurantjes of terrasjes kun je gerust een half uur wachten voordat je geholpen wordt en als je glas leeg is, moet je zelf vragen om nog een drankje te bestellen.

Daarnaast ga je dingen missen uit het land waar je vandaan komt en je gaat daarom dingen waar je eerst niet zo veel waarde aan hechtte, veel meer waarderen. Persoonlijk mis ik de typisch Hollandse stamppot met rookworst heel erg, terwijl toen ik in Nederland woonde ik liever de Griekse gerechten van mijn vader at.

Hoe wel er veel verschillen zijn en het leven in Nederland ook zeker zijn voordelen heeft, blijf ik hier voorlopig nog wel even wonen! En jullie? Is het ook niet tijd om eens de uitdaging aan te gaan en uit je comfortzone te stappen?;)

Liefs, Sofie

Tips Valencia – Fietstour Valencia – Activiteiten Valencia

Picture of ¡Hola!

¡Hola!

Ik ben Soof, de schrijfster van deze blogpost. Met veel passie schrijf ik over mijn ervaring in mijn geliefde stad Valencia. Ik hoop dat je ervan hebt genoten! Saludos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk:

Valencia verkennen per fiets is absoluut een must-do ervaring! Hoewel Valencia bekendstaat als de ‘sinaasappelstad’, verdient het eigenlijk …

Ben jij binnenkort in Valencia maar heb je niet de tijd om de hele stad te verkennen? In …

Lokale fietsgids Valencia
Hi, ik ben Soof!

Blond – zoetekauw – fietstour guide – kat ogen – halfbloedje (Grieks) – hoort niemand wanneer ze een film aan het kijken is – lippenstift – hiken in de natuur – vergeet alles – amateur fotograaf – talent: slapen – gecreëerd om te creëren – lijkt op een pinguïn wanneer ze rent

Zo boek jij jouw stedentrip Valencia!

Met Transavia of Vueling vlieg je fijn naar Valencia.

Voor fijne accommodaties kijk je op Booking.com

Schaf vervolgens van te voren de Valencia Tourist Card aan, zodat je gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in Valencia, zoals de metro van het vliegveld naar de stad. Je krijgt ook gratis toegang tot 20 musea en monumenten en kortingen op vele activiteiten en attracties

Boek een tour om de stad te ontdekken, voordat er geen plekjes meer zijn! Reserveer bijvoorbeeld een wandeltour, een fietstour of ontdek Valencia met de Hop on Hop off bus.

Vind je het handig om een reisgidsje mee te nemen? Bekijk dan hier alle leuke reisgidsen van Valencia.

Reistip