Logo Soof in Valencia wit

Turia Park – de achtertuin van de Valencianen

Waar eens een grote rivier stroomde, vind je nu een prachtig park. Voor mij persoonlijk is dit het hoogtepunt van Valencia. Waarom? Het fijne gevoel dat ik ervan krijg. Als je er eenmaal zelf doorheen fietst, zul je begrijpen wat ik bedoel! 😉

Aangezien de meeste mensen in Valencia in een appartement wonen en geen tuin hebben, wordt het Turia Park echt als achtertuin beschouwt door de inwoners van Valencia. Het is namelijk voor iedereen toegankelijk, omdat het park zich over 9 kilometer uitstrekt rondom de stad. Je ziet dan ook altijd locals genieten van deze groene strook. Ze vieren hier zelfs de verjaardag van hun kinderen, met vlaggetjes in de bomen en uitklap tafels en stoelen. Dat is zo leuk om te zien! En daarom is het Turia Park voor mij hèt hoogtepunt van Valencia.

Tijdens de fietstour laten één van onze leuke gidsen ook een gedeelte van het Turia Park zien. Heb je zin in een gezellige fietstour door Valencia, boek dan hier.

Het verhaal achter het Turia Park

Het ontstaan van het Turia Park is eigenlijk veroorzaakt door een tragisch incident. Op 15 oktober 1957 stroomde de rivier de Turia over. Meer dan 60 mensen stierven die dag. Dit zou nooit meer mogen gebeuren en er moest snel iets veranderen. De gemeente van Valencia was er zeker van dat de rivier moest worden drooggelegd, maar wat gingen ze doen met al het grond dat over zou blijven? Ze kwamen met verschillende ideeën, zoals een snelweg voor betere verbinding met Madrid en Barcelona. Gelukkig waren de inwoners van Valencia het daar niet mee eens. Ze protesteerden omdat ze een groene zone in de stad wilden. De protesten hadden gewerkt, want de gemeente van Valencia besloot een park te bouwen. Een zeer goede beslissing als je het mij vraagt, want wat zou Valencia zijn zonder het Turia Park?

Turia Park Valencia

 

Wat je kunt zien en doen in het Turia Park

Het Turia Park is veelzijdig. Overal waar je komt zie je iets anders: sportvelden, fonteinen, bomen en bloemen, terrassen, prachtige gebouwen, enzovoorts. Het is leuk om er doorheen te lopen, maar fietsen door het Turia Park raad ik het meest aan. Het is absoluut de moeite waard om vanaf het begin van het park helemaal tot het einde te fietsen. Tussendoor kun je even pauzeren op een van de terrassen die je her en der kunt vinden.

La Ciudad de las Artes y Sciencias

Het park begint bij de beroemde gebouwen van Santiago Calatrava: Ciudad de las Artes y Sciencias. Ondanks dat ik deze gebouwen al heel vaak heb gezien, kijk ik mijn ogen elke keer weer uit. Het is leuk om rondom de gebouwen te lopen en foto’s te maken. In het voorjaar en de zomer zijn er wat activiteiten op het water. Ze hebben roeiboten, waterballen en kajaks.

Het is zeker de moeite waard om een aantal gebouwen van binnen te bekijken. Het prachtige opera gebouw bijvoorbeeld. Een rondleiding kun je hier boeken. Ook het wetenschapsmuseum is leuk om heen te gaan. Dit museum kun je vergelijken met het NEMO museum uit Amsterdam. Om wachtrijen te voorkomen kun je van te voren alvast kaartjes kopen.

 

Gullivers-speelplaats

Na het zien van het futuristische gedeelte van de stad fiets je door naar Palau de la Musica. Tussendoor is het leuk om te stoppen bij de grote speeltuin die zich in het park bevindt. Mijn kleine zusje speelde daar urenlang toen ze bij me op visite was en om eerlijk te zijn vond ik het ook heel leuk;). Het is zeker de moeite waard om een ​​kijkje te nemen, want het ontwerp de speeltuin is gebaseerd op een oud verhaal: Gullivers Reizen. In dit verhaal klauteren kabouters over een grote reus. Deze reus hebben ze nagebouwd en over zijn hele lichaam zie je glijbanen en klimrekken.

Palau de la Musica

Het prachtige concertgebouw Palau de la Musica is een van mijn favoriete bezienswaardigheden in het Turia Park. Vooral vanwege de prachtige fontein omringd met palmbomen. Voor mij is het altijd een moment van geluk als ik op de rand van de fontein zit. In het voorjaar en de zomer kun je genieten van evenementen die er worden georganiseerd. Dit gebeurt vaak in samenwerking met de bekende muziekschool Berklee. Ze organiseren gratis openluchtconcerten. Naast muziekevenementen wordt er elk jaar een wijnfestival georganiseerd en een openluchtbioscoop.

Prachtige bruggen

Als je doorfietst vanaf Palau de la Musica kom je een aantal prachtige bruggen tegen. De tweede brug na Palau de la Musica, is ‘Puente del Mar’. Dit is één van de vijf historische bruggen van de stad en een van de oudste. Het werd gebouwd in de 14e eeuw.

De volgende brug die je zult vinden is ‘Puente de las Flores’. Het hele jaar door is deze brug vol met bloemen. In de winter en in de zomer verandert de kleur van de bloemen en het verandert ook met speciale festiviteiten die gevierd worden. Tijdens het bezoek van Paus Benedictus XVI in 2006 waren de bloemen van de brug allemaal geel en wit, als eerbetoon aan de Vaticaanse vlag.

 

Het Bioparc

Als je nog verder door het Turia Park fietst, kom je nog een aantal sportvelden tegen, prachtige bomen en bloemen, fonteinen, speeltuinen en terrasjes. Eenmaal aan het eind van het park kom je uit bij de dierentuin van Valencia: het Bioparc. Vlak voor je de ingang van het Bioparc, kom je nog een groot meer tegen. Dit is ook een leuk deel van het park, want je kunt er leuke zwaan peddelbootjes huren.

Als je op de fiets het park gaat verkennen, is het leuk om door te fietsen naar het strand. Je kunt het park niet helemaal uit fietsen. Bij de laatste brug (bij de Stad van Kunst en Wetenschap) moet je het park uit. Daar pak je de weg Menorca en sla je rechtsaf bij Avenida del Puerto. Aan het einde van deze straat ga je naar links en dan fiets je tegen het strand aan. Eenmaal bij het strand aangekomen, kun je bijvoorbeeld lekker gaan lunchen bij Boa Beach of La Girafe. Wil je liever een echte Spaanse paella eten? Dit doe je het beste aan het strand, bij het traditionele La Pepica bijvoorbeeld!

Hopelijk hebben jullie wat gehad aan mijn tips over het Turia Park in Valencia. Ik zou zeggen: huur een fiets en ontdek de mooie plekjes in het park! Geniet ervan! 🙂

Liefs Sofie,
Tips Valencia – Fietstour Valencia – Activiteiten Valencia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk:

Ben jij binnenkort in Valencia maar heb je niet de tijd om de hele stad te verkennen? In …

Je leest het goed “De onweerstaanbare top 5 Italiaanse restaurants in Valencia”, wie wil daar niet meer over …

Lokale fietsgids Valencia
Hi, ik ben Soof!

Blond – zoetekauw – fietstour guide – kat ogen – halfbloedje (Grieks) – hoort niemand wanneer ze een film aan het kijken is – lippenstift – hiken in de natuur – vergeet alles – amateur fotograaf – talent: slapen – gecreëerd om te creëren – lijkt op een pinguïn wanneer ze rent

Zo boek jij jouw stedentrip Valencia!

Met Transavia of Vueling vlieg je fijn naar Valencia.

Voor fijne accommodaties kijk je op Booking.com

Schaf vervolgens van te voren de Valencia Tourist Card aan, zodat je gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in Valencia, zoals de metro van het vliegveld naar de stad. Je krijgt ook gratis toegang tot 20 musea en monumenten en kortingen op vele activiteiten en attracties

Boek een tour om de stad te ontdekken, voordat er geen plekjes meer zijn! Reserveer bijvoorbeeld een wandeltour, een fietstour of ontdek Valencia met de Hop on Hop off bus.

Vind je het handig om een reisgidsje mee te nemen? Bekijk dan hier alle leuke reisgidsen van Valencia.

Reistip